Parkstad Keukens
keukenadvies aan huis

Veel gemaakte fouten bij het kopen van een keuken. 

En hoe je ze kunt voorkomen Een nieuwe keuken uitzoeken is misschien wel één van de leukere dingen in het leven. En tegelijk ook spannend, want het is een hele investering. Maak je wel de juiste keuzes? Dat is belangrijk, want de keuze die je nu maakt is voor de lange termijn. Gemaakte keuzes kun je niet makkelijk meer terugdraaien. Om je te helpen bij het kiezen van de perfecte keuken voor jouw situatie, hebben we een aantal veel gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet. Want voorkomen is vaak beter dan genezen. Bovendien vertellen we je ook hoe je kunt voorkomen dat je deze fouten maakt

  •  Geen rekening houden met de samenstelling van het gezin De keuken is misschien wel de belangrijkste, meest gebruikte en drukst bezochte ruimte van het huis. En een ideale plek om elkaar te ontmoeten en bij te praten over de dag. Daarom is het goed om rekening te houden met de samenstelling van je gezin bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Zijn er kleine kinderen? Dan is veiligheid erg belangrijk natuurlijk. Denk aan kinderveilige sluitingen op kastjes en lades. Mogen ze helpen bij het dekken van de tafel? Dan is het handig als ze bij het servies en het bestek kunnen. Ook daar zijn slimme oplossingen voor, zoals lades voor je servies en een uittrekbare plint die als opstapje kan dienen. Als je ze graag in het oog wilt houden als jij aan het koken bent, dan is een leuk kinderhoekje in de keuken een goed idee. Lopen er een paar tieners rond? Dan is een extra grote koelkast handig. Heel veel meer hebben ze vaak niet nodig. Zijn de kinderen het huis uit? Dan kun je de indeling van je nieuwe keuken helemaal aan je eigen wensen aanpassen. Laat je altijd goed adviseren, want keukenadviseurs kunnen slimme ideeën en oplossingen van eerder opgeleverde keukens verwerken in jouw keuken. Tip: kies de set van kasten op een manier dat je in een later stadium de functie van de kasten kunt wisselen of ombouwen. Lades worden deurtjes. Deurtjes worden lades. Zo laat je de keuken zonder grote investeringen mee veranderen met de behoeftes van je gezin. 
  • De indeling van de bestaande keuken aanhouden, zonder alternatieven te overwegen We zien het maar al te vaak dat mensen hun bestaande keukenindeling toepassen op de nieuwe keuken die ze aan het uitzoeken zijn. Soms uit gewoonte. Soms omdat het leidingwerk nou eenmaal al op die plekken zit. Op zich is daar niks mis mee. Maar het kan ook een gemiste kans zijn. Bijvoorbeeld wanneer er kleine irritaties zijn met de huidige indeling. Daar werk je misschien al jaren omheen. Laat je goed adviseren, want vaak zijn er slimme, handige en creatieve manieren om je keuken opnieuw in te delen. Misschien is het wel mogelijk om meer opbergruimte te creëren. Of een extra stopcontact aan te leggen, wat je eigenlijk al die tijd al gemist hebt. Leidingwerk verleggen is geen probleem voor vakmensen, dus daar hoef je het niet voor te laten.
  • Weinig of geen vooronderzoek doen Wanneer je gaat shoppen voor een nieuwe keuken, dan gaat er een wereld voor je open. De nieuwste trends worden gepresenteerd. Allerlei nieuwe snufjes zijn ondertussen bedacht en leverbaar. Dat kan best wel overweldigend zijn. En wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, kun je uiteindelijk een verkeerde keuze maken. Het is goed om eerst wat vooronderzoek te doen. Wanneer je bladen leest en daarin een foto ziet van een keuken die je mooi vindt, maak er dan even een foto van met je GSM. Dat kun je ook doen wanneer je keukenzaken bezoekt. Online kun je je natuurlijk ook prima laten inspireren. Vooral Pinterest is daar bij uitstek geschikt voor. Maak één of meer mood boards voor je nieuwe keuken. Bijvoorbeeld één voor wat je wel leuk vindt en één voor wat je niet mooi vindt. Want ook dat is handig om te weten. Tip: Verzamel foto's en ideeën.
  • Teveel (of te weinig) budget uittrekken voor de nieuwe keuken De prijzen van keukens variëren enorm. Bij IKEA heb je al voor een paar duizend euro een keuken. En een vanuit Engeland geleverde, massief eiken en met de hand gepatineerde klassiek keuken kost je zo 150.000 euro. Het is allemaal afhankelijk van je wensen, de kwaliteit, het afwerkingsniveau en de levensduur. Dus hoe moet je nu een budget bepalen? Een belangrijke overweging bij de aanschaf van een nieuwe keuken, is de impact die het heeft op de waarde van je woning. Plaats je een te goedkope keuken in je huis, dan kan het de waarde van je woning verlagen in de ogen van de koper. Vooral vrouwen zijn hier erg gevoelig voor. Maar wanneer je keuken goed aansluit bij het afwerkingsniveau en de prijs van de woning, dan stijgt de waarde van de woning met 5 tot 7 procent. Hoewel de keuken natuurlijk wel gefinancierd moet worden, betekent dit dat de investering in je nieuwe keuken bij verkoop van de woning weer terug in jouw portemonnee komt. Tip: Wist je dat de meeste maatwerkkeukens in prijs vergelijkbaar zijn met standaard keukens? Gemiddeld betaal je voor zowel een standaard als een maatwerk keuken tussen de 12.000 en 25.000 euro. Inclusief apparatuur en plaatsing. 
  • Geen rekening houden met de werkdriehoek De drie belangrijkste plekken in de keuken zijn de kookplaat, de koelkast en de spoelbak. In de praktijk moet je, tijdens het koken, regelmatig op en neer tussen deze drie. Daarom is het verstandig dat ze bij elkaar in de buurt zitten. De slimme indeling is om de spoelbak te positioneren tussen de koelkast en de kookplaat. En als je de ruimte hebt, is het goed om de spoelbak in het midden tegenover de kookplaat en de koelkast te plaatsen, zodat er een driehoek ontstaat. Zorg ook dat je genoeg werkblad hebt om je eten te bereiden. Als je de ruimte hebt, is het fijn om aan de overkant een paar krukken te plaatsen, zodat je met vrienden of familie kunt bijpraten tijdens het koken. Tip: Neem een vlak geïntegreerde inductie kookplaat. Wanneer je niet aan het koken bent kun je deze ruimte extra bij je werkblad betrekken. Hier kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een snijplank op leggen om je groenten te snijden. Dat gaat bij een gaskookplaat niet. 
  • Kopen onder druk van de verkoper Natuurlijk mag een verkoper best om de order vragen. Maar om daar druk op te zetten is niet oké. Toch gebeurt dat helaas maar al te vaak. En hoe goed je je er ook op instelt van tevoren, in het moment zelf zwichten veel mensen toch voor de verkoper. Waarom doen ze dat eigenlijk, die keukenverkopers? Veel keukenverkopers krijgen een commissie, een percentage van elke keuken die ze verkopen. En dat merk je. Hoe vriendelijk ze in het begin ook zijn, ze zullen er alles aan doen om jouw krabbel op de offerte te krijgen voordat je de deur uitloopt. Betrouwbare keukenverkopers herken je aan hun geduld en zelfverzekerdheid. Ze zullen je nooit onder druk zetten en eerder aanmoedigen om er nog een nachtje over te slapen. Zij kijken namelijk verder dan alleen die verkoop. Zij doen hun best om jou zo tevreden te stellen, dat je een ambassadeur wordt en anderen naar ze gaat doorverwijzen. Niet alleen omwille van het eindresultaat, maar juist vooral om de manier waarop dat eindresultaat tot stand is gekomen.
  • Geen rekening houden met belangrijke bijkomende zaken Het kan gebeuren dat je zo gefocust bent op de keuken zelf, dat je een aantal andere aspecten uit het oog verliest. Een daarvan is de manier waarop je afval verwerkt. Wil je het scheiden? Wil je dat in de keuken doen? Dan moet daar een voorziening voor getroffen worden. Verlichting is ook erg belangrijk om vooraf mee te nemen in de beslissingen. Misschien is er wel een algemene verlichting in de keuken, maar aanvullende verlichting boven je werkblad is ook erg fijn. En het is ideaal om sfeer in de keuken te brengen. Een ander aspect van je keuken waar je over na kunt denken zijn de greepjes op de kastjes. Als je vaak losse kleding draagt, kun je er makkelijk achter blijven haken. In zo'n geval kun je ook voor greep loze bediening van je deurtjes en lades kiezen. Wanneer je een nieuwe keuken laat plaatsen is dat het ideale moment om te overwegen of je dan ook een nieuwe vloer wil leggen. En of je die onder de kastjes wil laten doorlopen tot aan de muren. Dat is ook van belang voor het aanleggen van water en afvoerleidingen. Leidingwerk voor water en elektra is ook een aandachtspunt. Degene die je keuken maakt kan dit perfect voor je uitvoeren, maar het is wel belangrijk om dit op voorhand mee te nemen. Extra stopcontacten en lichtknoppen kunnen ook nodig zijn. Vooral als je kleinere apparaten in je keuken gebruikt, zoals een koffiezetapparaat of tosti-ijzer. Tip: Plaats je kleinere apparaten zoals je koffiezetter en toaster op een uittrekbaar plateau dat achter een klepdeurtje zit. Dan is het altijd binnen handbereik en toch netjes opgeborgen
  • Jezelf teveel laten beïnvloeden door trends Trendy is tricky. Trends komen en gaan. Net als de mode. Natuurlijk mag je je laten inspireren, maar houdt wel in gedachten dat een goede kwaliteit keuken erg lang meegaat. Ver voorbij de trends van vandaag. Daarom is het slim om een keuken te kiezen waar je over 10 jaar nog net zo blij mee bent als op de dag dat de keuken geïnstalleerd werd. Het tegenovergestelde is ook niet goed. Je moet ook weer niet té veilige keuzes maken. Want dan wordt het saai en nietszeggend. Om er voor te zorgen dat je hierin de juiste keuzes maakt, is het fijn als je keukenbouwer een fotorealistisch 3D ontwerp voor je nieuwe keuken maakt. Dan kun je er rustig aan wennen, naar kijken en op je gemoed laten inspelen. Doe dat ook op verschillende momenten van de dag. Voelt het goed? Dan zit je goed. Tip: zorg dat de stijl van je keuken aansluit bij de stijl van de rest van je woning. Dat kan een cruciale factor zijn in de verkoopbaarheid van je woning.


 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn